Műcsarnok
Műcsarnok Könyvtár és Archívum - Balázs Béla Stúdió Archívum

A modern művészeti és művészetelméleti szakirodalom nyilvános könyvtára. Gyűjteményében szakkönyvek, kiállítási katalógusok, magyar és külföldi szakmai folyóiratok mellett kisnyomtatványok, fényképek, hang- és videokazetták, CD-k, DVD-k, grafikák és kéziratok is találhatók.

Archívumában a Műcsarnok (1950-től folyamatosan) valamint az Ernst Múzeum, a Fényes Adolf Terem, KKI Kiállítóterme - Dorottya Galéria, a Helikon Galéria, valamint a Műcsarnok által egyéb helyeken rendezett kiállítások dokumentációit gyűjti meghívók, plakátok, prospektusok, műsorfüzetek, szórólapok, újságkivágatok, fényképek formájában.

A könyvtár teljes állománya, az archívumot is beleértve on-line adatbázisban kereshető. A szokásos könyvtári bibliográfiai leírások mellett igen jelentős számú a folyóirat-analitika, különös tekintettel a nem-művészeti folyóiratok művészeti cikkeinek feldolgozására.

A Műcsarnok és a Balázs Béla Stúdió Alapítvány együttműködésének köszönhetően 2008-ban a Műcsarnok Könyvtárba kerültek a Balázs Béla Stúdió filmjeinek digitalizált másolatai, illetve a Stúdióval kapcsolatos iratanyagok, forgatókönyvek. Jelenleg közel 100 DVD-n 266 film nézhető meg a Könyvtár Médiaszobájában.
A könyvtárban két gép áll az olvasók rendelkezésére keresésre, ill. internetezésre. Külön szobában két TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a BBS filmek megtekintésére, és video-lejátszó a könyvtár video-állományának lejátszására. A hang-, kép- és filmanyag digitalizálása folyamatban van.

Szolgáltatásaink:
  • helyben olvasás
  • kölcsönzés nincs
  • fénymásolás, fotózás, szkennelés
  • ingyenes WiFi elérés

Szolgáltatások díjai:
  • Éves olvasójegy: 1000 Ft
  • Éves olvasójegy diákoknak / nyugdíjasoknak: 500 Ft
  • Napi olvasójegy: 250 Ft

Díjmentes: 70 év felettieknek, közgyűjteményi és könyvtári/levéltári dolgozóknak, újságíróknak, tanároknak


Név:
Műcsarnok
Cím:
H-1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Telefon:
(36 1) 460-7000/150
Fax:
E-mail:
benyi.csilla@mucsarnok.hu ; madarasz.agnes@mucsarnok.hu
Nyitva tartás:
H-Cs: 10-17h
Térkép: